19/07/2023

Si no podeu veure correctament aquest email podeu veure la versió web.

Actualitat CSC

CSC. Consorci de Salut i Social de Catalunya



Destaquem

Eficiència energètica i economia circular, principals àmbits d’acció del sector sanitari i social davant l’emergència climàtica

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan duent a terme accions davant l'emergència climàtica, segons l'estudi Estat de la situació en sostenibilitat ambiental de les entitats sanitàries i socials, dut a terme pel CSC, que ha comptat amb la participació de 40 entitats proveïdores de serveis públics. El treball també conclou que el càlcul de la petjada de carboni i la mobilitat sostenible són els àmbits que menys s'estan desenvolupant.

Més informació


Activitat Consorci

La recentment nomenada directora de Serveis Socials, Mireia Vall, al CSC

Mireia Vall, que el passat 4 de juliol va ser nomenada directora general de Serveis Socials, va visitar ahir el CSC per presentar les principals línies d'actuació i reptes de la seva Direcció. Ho va fer en el marc de la Comissió de Gestió Social i Comissió Social, i acompanyada per la responsable de Transformació Digital de Serveis Socials, Rosa Maria Fumàs. Vall va iniciar la seva intervenció explicant com es relaciona Serveis Socials amb el món local i, després, va entrar a detallar les novetats que afecten les entitats proveïdores d'aquests serveis.

Llegir més

Analitzem les claus de l'actualització del Pla de Ciberseguretat del SISCAT

El CSC va organitzar, el passat 12 de juliol, una sessió informativa que tenia com a objectiu actualitzar la informació sobre l'estat del Pla de Ciberseguretat del SISCAT. La trobada, presencial, però que també es va poder seguir en línia, va tractar temes estratègics com l'estat actual del desplegament del model de ciberseguretat al SISCAT. El de la salut és un sector especialment atacat pels ciberdelinqüents. De fet, actualment es gestiona un atac cada 8 h i la previsió és que n'augmenti la seva freqüència.

Llegir més

La II Jornada de Sostenibilitat del CSC reconeix la tasca de les entitats associades en sostenibilitat ambiental

El CSC va celebrar, el passat 13 de juliol, la II Jornada de Sostenibilitat, sota el lema "El sector salut i social davant l'emergència climàtica: Què estem fent?". Tal com va explicar el president del CSC, Manel Ferré, en la inauguració, la jornada buscava "donar visibilitat a la tasca dels nostres associats en l'àmbit de la sostenibilitat ambiental" i, amb aquest objectiu, es va presentar l'estudi Estat de la situació en sostenibilitat ambiental de les entitats sanitàries i socials, així com les experiències de tres institucions associades: el Banc de Sang i Teixits, el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí i el Consorci Hospitalari de Vic. A més, la trobada va servir per presentar bones pràctiques en sostenibilitat ambiental del CSC i va comptar amb la participació de Gemma Puig, meteoròloga de TV3 i Catalunya Ràdio.

Llegir més

L'experiència de coordinació clínica de metges generalistes i especialistes en xarxes de serveis de salut de Mèxic, en una nova publicació del SEPPS

La Revista Chilena de Salud Pública ha publicat l'article ¿Cuál es la experiencia de coordinación clínica de médicos/as generalistas y especialistas en redes de servicios de salud de México? Análisis comparativo 2015-2017, elaborat en col·laboració entre el Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC i la Universidad Veracruzana de Mèxic en el marc del projecte Equity-LA II. L'article mostra una limitada experiència i percepció de la coordinació clínica entre nivells d'atenció de metges generalistes i especialistes el 2015, amb millores el 2017 en una de les dues xarxes de serveis de salut analitzades, compatibles amb la intervenció participativa introduïda per la seva millora.

Llegir més

BSA avança en el projecte sobre ús d’exoesquelets, guanyador del primer premi CSC Impulsa

El projecte "Prevenció dels trastorns musculoesquelètics mitjançant l'ús d'exoesquelets pel personal sanitari", liderat per la Unitat de Prevenció i Riscos Laborals de Badalona Serveis Assistencials (BSA) i que va ser guanyador del primer premi CSC Impulsa 2022, entra en una nova fase d'implementació, amb l'inici d'un estudi biomecànic. L'estudi es durà a terme entre els dies 18 i 19 de juliol i permetrà valorar la viabilitat del dispositiu Muscle Suit Every de Healthy Suits, analitzant la fatiga muscular associada a les sobrecàrregues i postures forçades en la mobilització de pacients. 

Llegir més

Continuen els descomptes que ofereix la UOC a les entitats associades del CSC

Les entitats associades al CSC poden gaudir d'una sèrie de descomptes per matricular-se als graus, màsters, postgraus i cursos d'idiomes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), fruit del conveni entre totes dues entitats. Els associats interessats en els descomptes poden posar-se en contacte amb l'Àrea Associativa per informar-se dels tràmits a seguir.

Llegir més


Informació patronal CAPSS

CAPSS organitza una nova sessió plenària

La patronal CAPSS va organitzar, el passat 13 de juiliol, una nova Sessió Plenària adreçada als responsables de Gestió de Persones de les entitats associades al CSC. A la sessió, que va ser seguida per més de 120 responsables a través de la plataforma Teams, es va abordar l'estat de situació de la negociació col·lectiva, tant en l'àmbit del SISCAT com en l'àmbit d'atenció a la dependència, i es van analitzar les principals novetats legislatives, sobretot les referides a les noves mesures de conciliació de la vida familiar i laboral que van entrar en vigor el dia 30 de juny. També es van analitzar i valorar les principals novetats jurisprudencials i es va informar sobre els principals conflictes laborals sectorials, així com sobre els temes tractats a les comissions tècniques de la Taula d'harmonització de les condicions laborals del personal del SISCAT i a l'Observatori per a situacions de violència en l'àmbit sanitari de Catalunya.

S'incrementa la indemnització per ús de vehicle particular al conveni SISCAT

El BOE núm. 169, de 17 de juliol, ha publicat l'Ordre HFP/792/2023, de 12 de juliol, per la qual es revisa la quantia de les dietes i assignacions per a despeses de locomoció en l'IRPF, que ha entrat en vigor el mateix dia de la seva publicació, així com l'Ordre HFP/793/2023, de 12 de juliol, per la qual es revisa l'import de la indemnització per ús de vehicle particular establerta en el Reial decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnitzacions per raó del servei, que ha entrat en vigor el 18 de juliol. Atès que la disposició transitòria quarta del III Conveni Col·lectiu del SISCAT preveu l'increment automàtic de la compensació econòmica per la utilització del vehicle propi quan la normativa actualitzi l'import fiscalment exempt, a partir del 17 de juliol de 2023, la quantitat d'aquesta compensació passarà de 0,19 euros/km a 0,26 euros/km.


Nou butlletí Projecte Àgora

En aquest nou butlletí podreu trobar quatre nous articles a Recursos Humans al món, on destaquem l'article de The Economist sobre els rituals corporatius; l'article de Capital Humano sobre la jornada de quatre dies, i l'anàlisi del llibre El catalizador, de Jonah Berger, professor de màrqueting de la University of Pennsylvania. A l'apartat Unitat de Coneixement, s'aborda el gap generacional del talent.

Accediu al butlletí

Novetats en l'aplicació i desenvolupament en el sistema de la Seguretat Social de la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o altra malaltia greu

El BOE del 19 de juliol publica el Reial decret 677/2023, de 18 de juliol, pel qual es modifica el Reial decret 1148/2011, de 29 de juliol, per a l'aplicació i desenvolupament, en el sistema de la Seguretat Social, de la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o altra malaltia greu.

Més informació

Treballa amb nosaltres

Consulta les darreres convocatòries publicades a la nostra pàgina web.

Més informació


T'interessa

Avanç cap a un nou marc jurídic per reforçar el sistema català de serveis socials

El Govern va aprovar ahir la memòria preliminar de l'Avantprojecte de llei del Sistema de Serveis Socials de Catalunya. La normativa vol enfortir l'estructura de serveis socials i millorar l'acció dels agents que hi intervenen; aprofundir en les fórmules de provisió d'aquests serveis, i cercar solucions organitzatives que permetin dotar de major eficiència els recursos de gestió directa. Es tracta, en definitiva, de promoure un marc legal capaç de construir un veritable sistema de serveis socials català, robust i equiparable als de salut o educació.

Més informació

L'OMS designa com a centre col·laborador la Subdirecció General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha designat la Subdirecció General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya com a centre col·laborador en polítiques de prevenció i abordatge en l'ús de substàncies en les malalties no transmissibles, i des d'ara li proporcionarà suport estratègic en aquestes matèries. L'SGAVIH té l'encàrrec d'elaborar informes sobre la relació entre alcohol i càncer a la Regió Europea, programes de formació per a experts i joves professionals també d'aquesta regió, així com estudis de casos, informes i eines de suport per als països que ho requereixin.

Més informació

Nova col·lecció d'alta qualitat del genoma humà de referència

Un equip internacional de científics ha presentat una nova col·lecció d'alta qualitat de seqüències genòmiques humanes de referència que recull una diversitat substancialment més gran de diferents poblacions humanes que la disponible fins ara. El nou pangenoma humà inclou seqüències genòmiques de 47 persones i l'equip investigador té la intenció d'augmentar aquesta quantitat fins a 350 a mitjan 2024. El treball ha estat dirigit pel Consorci Internacional del Pangenoma Humà de Referència, un grup impulsat per l'Institut Nacional de Recerca del Genoma Humà (NHGRI) dels Estats Units.

Més informació

Drets Socials obrirà refugis climàtics aquest agost per combatre la calor

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la morbiditat i de la mortalitat, especialment en la gent gran i les persones que tenen patologies cròniques. El 26 de maig de 2004, es va posar en marxa per primer cop el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS), que des de llavors es posa en funcionament cada any durant els mesos d'estiu. En el marc d'aquest Pla, el Departament de Drets Socials obrirà, aquest agost, equipaments i instal·lacions de la Generalitat distribuïts arreu de Catalunya que funcionaran com a refugis climàtics per oferir un espai fresc on refugiar-se de la calor a totes aquelles persones que no puguin aconseguir confort climàtic a casa seva.

Més informació

Actes i jornades

  • Del 23 al 29 de juliol Venècia (Itàlia). Observatory Venice Summer School 2023 >>més
  • Del 5 al 8 de setembre Porto (Portugal). XLI Reunió Anual SEE i XVIII Congrés APE >>més
  • 28 de setembre Barcelona. III Jornada "Innovando en parentalidad y salud mental" >>més
  • Octubre Manresa/Online. Postgrau en Nous Models d'Atenció en Salut Mental Comunitària >>més
  • 6 d'octubre Barcelona. 20è aniversari Revista de Psicopatología y Salud Mental del Niño y del Adolescente >>més
  • 6 d'octubre Barcelona. 10a edició del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva >>més
  • 7 d'octubre Sant Adrià del Besòs. Celebració del Dia Mundial de la Salut Mental 2023 i 11a Marxa per la salut mental >>més
  • 26 d'octubre Barcelona/Online. Celebració del 20è aniversari de la revista la Fundació Orienta >>més
  • 2 de novembre Barcelona/Online. Màster en Gestió Integral de Serveis en Atenció Primària, Socials i Hospitalaris. GESAPH >>més
  • 3 de novembre Terrassa. XXIV Workshop de Salut Mental "Activitat física i esportiva en salut mental" >>més
  • 7 de novembre Madrid/Online. VII Jornada sobre Vacunaciones de la SEE >>més
  • Del 8 a l'11 de novembre Dublín (Irlanda). 16th European Public Health Conference 2023 >>més


Publicacions oficials

BOE

REIAL DECRET 673/2023, de 18 de juliol, pel qual s'estableixen els criteris de qualitat i seguretat de les untiats assistencials de medicina nuclear.

REIAL DECRET 675/2023, de 18 de juliol, pel qual es modifica el Reial decret 1051/2013, de 27 de desembre, pel qual es regulen les prestacions del Sistema per l'Autonomia i Atenció a la Dependència, establertes a la Llei 39/2006, 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència.

ORDRE SND/778/2023, de 10 de juliol, per la qual es regulen determinats aspectes de l'autorització dels medicaments a base d'al·lèrgens de producció industrial i dels granels de medicaments a base d'al·lèrgens d'ús humà i veterinari.